Egy ember lelkének több rétege van. Olyan ez, mint egy tojás, vagy egy hagymaburok. Attól függ, épp melyik réteget bontottuk le, hogy mit csinálunk, hogyan kommunikálunk.

Van egy védőréteg, mint a tojás héja. Ez néha egészen más arcot mutat, mint a bensők. A védelem miatt akár ellentétesnek is tűnhet: álcázhat. Az idegenek előtt ez mutatkozik meg legelőször.

Van egy bensőbb réteg, -mint a tojásfehérje- amely nem mindenkinek nyílik meg, de bizonyos helyzetekben, hétköznapokban is elég gyakran használatos. Az ember ismerősei, barátai ezt a lélekréteget azonosítják „velünk.

Van egy mély, egy legmélyebb réteg –mint a tojás sárgája-. Ez mindig ott lapul, mint a lekiismeret, legbelül. Mégis döntéshelyzetben felülírja a többi „réteg” szintjén megfogalmazódó döntéseket. Ez a lényegünk, amely néha teljesen, -mások elől rejtve- , szem elől tűnve nyugszik mély-énünkben s néha a felszínre törve mutatja meg a bennünk rejlő magot. Akár egész váratlan helyzetekben embereket ment meg vagy aláz meg s ilyenkor felpillantunk és csodálkozunk: „Mi ez? Ez az egyszerű, durva alak Szent Kristófnyi szívet hord magában.. különös”. Vagy: „jajj, ez a közkedvelt zseni valójában egy kegyetlen, szívtelen személy.” Hát hogy van ez?”- kérdezzük..

Hát így van ez a dolog a lelkünkkel. Az az őszinte, érett személyiség, akinek a kemény héj mögül mindig átsüt a belső mag tüze s fényével megvilágítja környezetét. Ilyenkor leválik a két külső burok és a belső fényes Egy dominál, minden helyzetben, mindenek felett. Aki idáig jut, az egyensúlyba kerül önmagával.

A képzőművészetben, ez a legbelső réteg dominál. Az őszinte művészetben nehéz álarcot viselni. Szinte lehetetlen. Lehull a lepel s alkotásai tükrében megismerhető az ember valódi, belső énje. Legyen ilyen vagy olyan, de megmutatkozik. A népművészet egy egész embercsoport, közösség gondolkodásának, érzelemvilágának, eredetének jegyeit hordozza.

Az alkotásokban úgy lehet olvasni, akár a kézírásban a grafológus. A lélek és a személyiség kivetített tükre minden festmény, minden szobor, minden rajz, minden kézírás.

2016.07.08.